Samen groeien en samen sterker worden
Psychologenpraktijk de Tuinstraat
Wat wij doen
EFT Relatietherapie
Professioneel en betrokken
Psycholoog
Froukje Wouts
Ik ben Froukje Wouts en ik heb me als GZ-psycholoog in de afgelopen jaren gespecialiseerd in het werken met (echt)paren. Je relaties hebben een grote impact op je leven, zowel in postieve als, helaas, in negatieve zin. En de machteloosheid die je kunt voelen als je vastloopt in je relatie, kan intens en verlammend zijn.
Soms heb je dan een neutrale derde nodig. Iemand in wie je allebei vertrouwen hebt, die geen partij kiest en die samen met jullie zoekt naar de patronen in jullie interactie. De patronen waardoor je steeds weer op hetzelfde punt belandt.
Misschien kan ik voor jullie die derde zijn.
In face-to-face gesprekken of via beeldbellen werken we aan het doorbreken van de negatieve patronen in jullie relatie. Soms doorlopen we (delen van) het Houd-me-Vast-programma, soms doorlopen we de stappen van EFT in een andere vorm.
Het doel is dat jullie thuis verschil gaan ervaren, daarom kunnen we ook gebruik maken van ‘huiswerkopdrachten’.
Wanneer je meer wil weten, kun je contact met me opnemen via het contact formulier, via psycholoog@detuinstraat.nl of via telefoon (06-19007013).
Relatietherapie
Naast mijn opleiding als GZ-psycholoog, waarin ik geschoold ben in het diagosticeren en behandelen van psychische klachten in individuele trajecten, heb ik opleidingen gevolgd in verschillende vomen van relatietherapie.
EFT (Emotionally Focused Therapy) is de basis van mijn manier van werken.
EFT is gebaseerd op de overtuiging dat een liefdes-relatie op een ander ‘besturingssysteem’ werkt, dan veel andere relaties. Dit besturingssysteem is ons hechtingsmechanisme. Over dit hechtingsmechanisme vind je hier meer!
REVIEWS
Wat cliënten schrijven
Ervaringen van anderen
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit porta, scelerisque fames dui rutrum bibendum vulputate.
Veel gestelde vragen
Wat vraag je je af:
Psychologenpraktijk de Tuinstraat is mijn praktijk en er is geen andere behandelaar werkzaam dan ik zelf.
Het voordeel hiervan is dat je altijd direct met mij te maken hebt.
Een individueel traject is gericht op het het verminderen van de last die je als individu ervaart. Dit kan het gevolg van een psychische aandoening zijn, of het gevolg van strategieen die niet meer helpend zijn. Het gat daarin vooral om jouw eigen beleving en verhaal.
In een relatietherapie kijken we niet wie er 'het probleem' is of 'aan wie het ligt', maar naar de wisselwerking in jullie contact. Waardoor wordt je geraakt en hoe reageer je daarop. Er is vaak een ketting onstaan van dit soort reacties, waar je moeilijk grip op krijgt.
Door hier samen naar te kijken, leer je naast elkaar te blijven staan in plaats van tegenover elkaar.
Voor mij is het idee dat een relatie "vanzelf moet gaan", een illusie. Er zijn weinig dingen zo lastig als met elkaar in verbinding blijven, als er zoveel om je aandacht vecht.
Mensen wachten in de regel eerder te lang dan dat ze zich te snel melden. Ze zien relatietherapie als een laatste redmiddel. Dit is zonde, omdat ze er pas gebruik van maken als de patronen al diep zijn ingesleten en dan zijn ze moeilijker te doorbreken.
Mijn ervaring is ook dat als twee mensen gemotiveerd zijn en er nog energie in kunnen stelen, er heel veel mooie dingen mogelijk zijn.
Beiden zijn mogelijk.
Mijn ervaring is dat het vooral bij een intake meerwaarde heeft om elkaar in levenden lijve te ontmoeten.
Tegelijkertijd is dat soms niet haalbaar door drukke werkagenda's en kinderen. Beeldbellen kan dan een hele goede optie zijn, zeker omdat er daarvoor meer mogelijkheden in de avond zijn.
Het is lastig hier een goed antwoord op te geven. Soms melden mensen zich aan als ze merken dat het sinds een paar maanden niet meer lekker loopt, soms pas na tientallen jaren.
Dit betekent ook dat er soms na vier gesprekken al veel vooruitgang merkbaar is en soms komen stellen gedurende een veel langere tijd.
Om de kosten beheersbaar te houden, kun je gebruik maken van een pakket (intake+9 gesprekken van 90 minuten voor de prijs van 9 gesprekken.
Na de intake kan ik je helpen een inschatting te maken van de duur van het traject.
De realiteit is dat ook dit slechts een inschatting is, omdat er veel factoren meespelen. Maar we blijven altijd in contact over de vooruitgang en het einddoel.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec mi erat, pulvinar nec elementum non, lacinia. Integer id purus imperdiet, tincidunt turpis in, ornare metus.
Relatietherapie kan worden geadviseerd als er problemen zijn in de communicatie of verbinding tussen partners of familieleden, of als er onopgeloste problemen zijn die de relatie beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om problemen met vertrouwen, intimiteit, jaloezie, conflicten of een gebrek aan begrip en steun. Relatietherapie kan ook worden geadviseerd als er sprake is van ongezonde patronen in de relatie, zoals controle, dominantie of onderwerping. Kortom, relatietherapie kan nuttig zijn als er moeilijkheden zijn in de relatie die de partners of familieleden niet alleen kunnen oplossen en ze professionele hulp nodig hebben om hun relatie te verbeteren.
Als je merkt dat er problemen zijn in je relatie die je niet alleen kunt oplossen of als je vastloopt in bepaalde patronen en problemen, kan een relatietherapeut je helpen. Een relatietherapeut kan je inzicht geven in de dynamiek van je relatie, je communicatieve vaardigheden verbeteren en je helpen effectief om te gaan met conflicten. Een therapeut kan je ook ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om een gezonde en gelukkige relatie op te bouwen en te behouden. Het is belangrijk om te onthouden dat het zoeken van hulp van een professional niet betekent dat er iets mis is met jou of je relatie, maar dat het juist getuigt van je inzet om je relatie te verbeteren en te laten groeien.
Enkele voordelen van relatietherapie zijn: verbeterde communicatie, inzicht in de relatie dynamiek, effectief omgaan met conflicten, het ontwikkelen van vaardigheden om een gezonde en gelukkige relatie op te bouwen en te behouden, en het vergroten van de verbinding en intimiteit tussen partners of familieleden.
Samen sterker worden?
Juist mensen die veel van elkaar houden, kunnen elkaar kwetsen en emotioneel raken. Vaak gebeurt dit uit angst om de ander kwijt te raken. Ook komt het regelmatig voor dat gevoelens van wederzijds respect en waardering ontbreken. ‘EFT voor stellen’ onderzoekt deze onderliggende emoties, vastgeroeste patronen en het effect daarvan. Pijnlijke zaken worden besproken en de therapie ondersteunt jullie om daar open en eerlijk met elkaar over te praten. Je leert je partner én jezelf veel beter kennen.
Herken jij onderstaande gevoelens?
- Niet goed genoeg zijn
- Gevoel van tekortschieten
- Afwijzing
- Niet gezien worden
- Gedomineerd worden door je partner
- Je niet geliefd voelen
- Wantrouwen en onmacht
- Onzekerheid
Relatietherapie is altijd maatwerk en er wordt goed gekeken naar jullie specifieke situatie.
Therapie is overigens geen garantie voor succes. Wel is uit onderzoek gebleken dat ‘EFT voor stellen’ voor veel mensen zeer positief heeft uitgepakt!